همشهری آنلاین_ زینب زینالزاده: البته بخش زیادی از مطالبات شهروندان در حوزه خدمات شهری خلاصه میشود. نصب مخزن زباله، شستوشوی کوچهها، زیباسازی معابر و کاشت گل و گیاه در فضاهای سبز، هرچند کارهای کوچکی به نظر میآیند، اما برای اهالی یک محله اهمیت زیادی دارند. در این گزارش نگاهی به برخی از اقدامات و پروژههای حوزه امور شهری و محیطزیست شهرداری منطقه ۶ داشتهایم.
- گلدانهای سنگی با گلهای زینتی
«علی سلیمانی» روانشناس در خصوص تأثیر گل و گیاه بر روح و روان میگوید: «پژوهشها نشان میدهد نگاه کردن به گلها و گیاهان باعث بروز احساس شادی، آرامش و طراوت در افراد میشود و غم و اندوه را از انسان دور میکند. در واقع گل عاملی برای تعدیل رفتار در طول شبانهروز است و هر بار نگاه کردن به گل عاملی برای ایجاد یک اتصال عصبی مثبت در مغز است.»
بنابراین در شرایط کنونی که بیشتر مردم به دلیل اپیدمی بیماری کرونا دچار استرس و اضطراب شدهاند، تماشای گلدانی پر از گلهای رنگی سبب کاهش استرس و فشارهای روحی میشود. اصل خدمترسانی به مردم، مدیران شهری منطقه ۶ را برآن داشت تا علاوه بر کاشت گلهای رنگی و خوشبو در فضاهای سبز و بوستانها، در معابر عمومی و پر ترددی مانند میدان ولیعصر(عج) گلدانهای زیبا با گلهای رنگی قرار دهند؛کاری که به گفته «مهدی کاوه» رئیس اداره فضای سبز شهرداری منطقه با روشهای پیشرفته و ایده خلاقانه انجام شده است.
صحبت از میدان ولیعصر(عج) و فضای سبز اطراف میدان نیست، حرف از گلدان زیبا با طراحی خاص و سنگهای سفیدی است که در وسط لچکی ضلع شمال غربی میدان قرار دارد و این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است و عابران برای دقایقی کنارش میایستند و عکس میگیرند. کاو میگوید: «ساخت این گلدانها با کمک هنرمندان جوان و خوشفکر و خلاق انجام شده است و تلاش کردهایم با کاشت گلهای زینتی و خوشرنگ، زیبایی این محور را دوچندان کنیم.»
علاوه بر میدان ولیعصر(عج)، این گلدانها در میدان اسدآبادی هم نصب شدهاند. رئیس اداره فضای سبز شهرداری منطقه به نصب گلدانهایی با سنگهای سفید در نواحی ششگانه اشاره و عنوان میکند: «تصمیم داریم این گلدانها را در معابر مهم و پر تردد نواحی ششگانه نصب کنیم. نکته مهم این است که قرار نیست همه گلدانها یک شکل و یک طرح باشند. هنرمندان مشغول ساخت گلدانهایی با طرحهای مختلف هستند تا شهروندان از تماشای تنوع آنها لذت ببرند.»
کاوه افزایش فضای سبز و ایجاد زیبایی بصری با استفاده از گل و گیاه را خدمترسانی به شهروندان تعبیر میکند و میگوید: «در شرایط کنونی که همه برای ریشهکنی ویروس کووید۱۹ پای کارآمدهاند، من و همه همکارانم در حوزه فضای سبز تلاش میکنیم با استفاده از گلهای زیبا و حفظ طراوت فضاهای سبز، زمینه آرامش روحی و روانی را برای شهروندان فراهم کنیم.»
- نقاشی روی حصارهای کارگاهی
حصارهای کارگاهی یکی از عوامل ایجاد اغتشاشات بصری در کلانشهر تهران بودهاند. منظور ورقهای فلزی است که به دور پروژههای شهری کشیده میشوند و تماشای آنها حس خفگی و حبس میدهد. نقاشی روی این حصارها بهترین گزینه برای کاهش اغتشاشات بصری و ایجاد زیبایی محیطی محسوب میشود؛کاری که به گفته «داود دانشور» رئیس اداره زیباسازی شهرداری منطقه ۶ روی حصارهای کارگاهها در نواحی مختلف انجام و با استقبال خوب شهروندان مواجه شده است. او میگوید: «از این کارگاهها میتوان بهعنوان یک فرصت استفاده کرد و آنها را مانند بوم نقاشی در اختیار هنرمندان قرار داد تا با طراحی و نقاشی روی آنها از یک سو هنرشان را به شهروندان نشان دهند و از سوی دیگر زیبایی بصری در شهر ایجاد کنند.»
به گفته دانشور، نقاشیهای دیواری و حصارهای کارگاهی با مشارکت دانشجویان رشته نقاشی انجام شده است: «آخرین کار مربوط به حصار کارگاهی خط ۷ مترو در بزرگراه شهید چمران بود. این بار دانشجویان رشتههای هنر روی حصار کارگاهی پروژه ساختمان مرکزی شهرداری منطقه هنرنمایی کردهاند و با کشیدن گلدانهای گل جلوه خاصی به محله یوسفآباد دادهاند.» گلدان روی حصار کارگاهی بهصورت چند بعدی نقاشی شده به گونهای که شهروندان گمان میکنند گلدانها روی حصار کارگاهی نصب شدهاند. رئیس اداره زیباسازی شهرداری منطقه میگوید: «برای ایجاد سیمای زیبای شهری قطعاً نیاز به مشارکت هنرمندان رشتههای نقاشی و گرافیک داریم و در حد توان و در چهارچوب اختیارات تلاش میکنیم از این مشارکت استقبال کنیم.»
- تولید زیرمخزنی در شهرک والفجر
همه ما مخازن زباله را در معابر عمومی دیدهایم و حتماً روزی یکبار کیسههای زباله را داخل آنها انداختهایم. این مخازن در مکانهای خاصی جانمایی شدهاند و برای اینکه ثابت باشند، برایشان زیرمخزنی طراحی شده است. اکثر زیرمخزنیها مانند خود مخازن، فلزیاند که یا در گذر زمان دچار فرسودگی میشوند یا توسط برخی به سرقت میروند. ساخت همین زیرمخزنیها هزینههای زیادی به مدیریت شهر تحمیل میکند و به همین دلیل تولید زیرمخزنی بتنی توسط خدمات شهری شهرداری منطقه ۶ خودکفایی محسوب میشود؛کاری که به گفته «محمد چراغعلی» رئیس اداره خدمات شهری شهرداری منطقه، برای نخستین بار در تهران انجام شده است.
او میگوید: «در زمینه زیرمخزنی مخازن زباله نصبشده در معابر عمومی همواره با ۲ موضوع فرسودگی و سرقت مواجه بودیم. از سوی دیگر خرید دوباره زیرمخزنی هزینه زیادی به شهرداری تحمیل میکند و اعتبار کافی هم برای این کار وجود ندارد. بنابراین چارهای جز خودکفایی و ساخت زیرمخزنی بتنی وجود نداشت.»
منطقه ۴ تنها منطقه در تهران است که تمام زیرمخزنیهای آن بتنی است. بنابراین استفاده از تجربه آنها در ساخت زیرمخزنی بتنی میتوانست به مدیران شهری منطقه ۶ کمک کند تا کار ساخت مخزن بتنی را بدون عیب و نقص شروع کنند. مدیر خدمات شهری شهرداری منطقه ۶ با تأیید این مطلب میگوید: «وقتی تصمیم گرفتیم زیرمخزنی بتنی بسازیم، حدود ۲ ماه تحقیق و بررسی کردیم و نگاهی هم به تجربه منطقه ۴ انداختیم. پس از جمعآوری نتایج، کارگاه ساخت را در شهرک والفجر به راه انداختیم و اکنون حدود یک ماه است که تولید زیرمخزنی بتنی را شروع کردهایم.»
این کارگاه فعالیتش را با تولید ۶ زیرمخزنی در روز شروع کرده است، اما به گفته چراغعلی در گذر زمان قطعاً این تعداد افزایش مییابد. زیرمخزنیها پس از تولید به مدت ۱۵ روز در کارگاه میمانند تا خشک شوند. نخستین زیرمخزنیهای بتنی تولید شهرداری منطقه ۶ در محدوده ناحیه ۴ نصب شده است. چراغعلی در توضیح بیشتر میگوید: «خیابان کارگر با توجه به موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد، بهعنوان نخستین محل نصب زیرمخزنی بتنی در منطقه انتخاب و کار با نصب روزانه ۵ زیرمخزنی توسط نیروهای ۱۳۷ ناحیه شروع شده است و این کار به مرور زمان در سایر نواحی هم انجام میشود.»
طول عمر بالا، شیک بودن، غیرقابل سرقت بودن و تولید مقرونبهصرفه در داخل منطقه، مزیتهای تولید زیرمخزنی بتنی در منطقه ۶ است.
نظر شما